Skip to main content
Zorgverzekering afsluiten als student

Vanaf 18 jaar ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en zorgpremie te betalen. Daarom moet je een zorgverzekering kiezen die goed bij jou past. Dit is geen klusje dat je op school leert of zomaar eens lekker doet op je vrije dag. Toch is het erg belangrijk om deze keuze serieus en goed doordacht te maken. Het kan je namelijk een hoop geld besparen. Maar waar moet je als student eigenlijk op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering? En hoe weet je welke zorgverzekering het beste bij jou past? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Waarom een zorgverzekering?

De zorg in Nederland is erg goed en iedereen heeft daar recht op. Het idee van onze zorgverzekering is dat zorg voor iedereen toegankelijk blijft als we allemaal mee betalen. Mocht je dus ineens veel zorg nodig hebben, dan loop je niet meteen tegen enorme kosten op en kan je de hulp krijgen die je nodig hebt.

Het bedrag dat we per maand aan onze zorgverzekeraar betalen, noem je de zorgpremie. Een zorgpolis is het bewijs van de overeenkomst tussen een zorgverzekeraar en een zorgnemer. Hierop vind je alle zorg waar jij voor bent verzekerd. Vaak vind je jouw zorgpolis en andere informatie in een online omgeving van je zorgverzekeraar waar je kunt inloggen met jouw DigiD.

Verschil basisverzekering en aanvullende verzekering

Als je een zorgverzekering afsluit, dan sluit je altijd de verplichte basisverzekering af. Deze vergoedt de noodzakelijke zorg die je nodig hebt, zoals huisartsbezoek en de veel gebruikte geneeskundige zorg. Maar heb je behoefte aan extra zorg of zekerheid, dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een aanvullende verzekering kun je bijvoorbeeld afsluiten voor gebruik van fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of het aanschaffen van lenzen of brillen. Ook bestaan er aanvullende pakketten voor zorg van de tandarts. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan voordelig zijn als je vooraf weet dat je bepaalde zorg meer nodig hebt dat jaar.

Wat je nodig hebt aan aanvullende zorg is afhankelijk van jouw persoonlijke behoefte. Alle medisch noodzakelijke zorg, zoals bezoeken aan de huisarts, zit in je basisverzekering. Denk na wat jij daarnaast voor zorgkosten hebt die hoog op kunnen lopen. Ben je bijvoorbeeld een fanatieke sporter en gevoelig voor blessures? Denk dan zeker aan een aanvullende verzekering om niet te veel kosten kwijt te zijn voor fysiotherapie. Ben je erg gezond en zijn twee bezoekjes aan de huisarts per jaar eigenlijk wel alles dat je nodig hebt? Dan is een aanvullende verzekering niet nodig. Het ligt er dus aan wat jij als persoon nodig hebt. Denk hier goed over na en weeg af of een aanvullende verzekering voor jou wel of niet van belang is.

Wat is je eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen, voordat het door de verzekering wordt betaald. Het minimaal verplicht eigen risico is € 385,-. Dit kun je zien als een maximaal bedrag dat je ‘opspaart’. Alle kosten die je maakt voor speciale zorg en onder het eigen risico vallen betaal je zelf, voordat de verzekering het betaalt. Echter, dit is zo totdat je het bedrag van € 385,- hebt bereikt. Wil je bijvoorbeeld bloed laten onderzoek of een soa-test bij de huisarts laten doen? Dan moet je dit soort kosten eerst zelf betalen. Pas als je voor €385,- aan zorgrekeningen zelf hebt betaald, gaat de verzekering zorgkosten vergoeden (als het tenminste in je basisverzekering zit of als je er aanvullend voor verzekerd bent).

Er zijn ook een aantal zorgkosten die de zorgverzekering standaard vergoedt. Hier krijg je dus sowieso geen rekening voor:

  • Zorg voor de huisarts.
  • Verloskundige zorg en kraamzorg.
  • Hulpmiddelen in bruikleen voor medische zorg.
  • Zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen.
  • Zorg door de wijkverpleging.
  • Nacontroles van orgaandonor (nier- of levertransplantatie).

Eigen risico wel of niet verhogen

Het is mogelijk om je eigen risico te verhogen. Het maximale eigen risico bedraagt in 2020 €885,-. Als je je eigen risico verhoogt, dan betaal je per maand minder premie. Het nadeel is dat als je dan onverhoopt toch veel zorg nodig hebt, je wel eerst die €885,- moet betalen voordat je verzekering kosten gaat vergoeden.

Een veelgemaakte fout van studenten is kiezen voor een hoog eigen risico terwijl ze dit geld niet achter de hand hebben. De korting die bij een hoog eigen risico komt kijken is aantrekkelijk, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Breek je bijvoorbeeld je pols, dan moet je de rekeningen tot €885,- wel kunnen betalen. Laat je dus niet te makkelijk verleiden en bedenk goed of jij in staat bent om een hoger eigen risico te betalen.

Gecontracteerde ziekenhuizen

Zorgverzekeraars hebben verschillende contracten met ziekenhuizen en zorgaanbieders. Wanneer jouw zorgverzekeraar een contract heeft met een zorgaanbieder, wordt de zorg van deze aanbieder vergoed. Hebben ze dit contract samen niet afgesloten, dan moet jij alle zorgkosten die je bij deze zorgaanbieder maakt zelf betalen, ook al ben je verzekerd. Een andere veelgemaakte fout door studenten is het kiezen van een goedkope zorgverzekering met weinig gecontracteerde ziekenhuizen. Lees daarom goed de polisvoorwaarden van de goedkoopste polissen door. De lage premie kan verleidelijk zijn, maar als je niet oplet in welk ziekenhuis je behandeld wordt kun je achteraf duur(der) uit zijn. In spoedsituaties, zoals met een gebroken pols, kan je overigens wel in elk ziekenhuis terecht.

Wat zijn de beste verzekeraars voor studenten?

Je kan niet zeggen dat de ene zorgverzekeraar beter is voor studenten dan de ander. Een zorgverzekering is persoonlijk en het is belangrijk dat iedereen een passende zorgverzekering heeft. Natuurlijk zijn er zorgpakketten die zich richten op jongeren. Dat zou een goede keuze kunnen zijn, maar: jouw persoonlijke zorgbehoeften zijn belangrijker. In verzekeringen voor jongeren zit vaak een kleine tandartsdekking, een paar fysiotherapiebehandelingen en enkele vaccinaties. Maar het kan goed dat jij als student ook verzekerd wilt zijn voor alternatieve geneeswijzen (denk aan acupunctuur of osteopathie). Daarom is het goed om op zoek te gaan naar je eigen passende verzekering. Hieronder geven we je een stappenplan hoe je dat het beste doet.

Stappenplan voor het voordelig afsluiten van een zorgverzekering 

Hoe sluit je nu de juiste persoonlijke verzekering af? Doorloop vóór het afsluiten van een zorgverzekering de volgende stappen, zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent:

Stap 1: start op tijd met vergelijken. Tot en met 31 december van ieder jaar kun je je huidige verzekering opzeggen. Dat gaat vaak erg gemakkelijk, doordat jouw nieuwe verzekeraar het opzeggen bij de oude voor je regelt. Je hebt vervolgens tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe af te sluiten.

Stap 2: zet voor jezelf op een rijtje welke zorg je denkt nodig te hebben. Denk aan het jaar dat komen gaat. Ga je in dit jaar bijzondere activiteiten ondernemen als het maken van een reis of het starten met een risicovolle sport? Neem dit mee in je overweging.

Stap 3: kies daarna voor het eigen risico dat bij je past.

Stap 4: weeg de premie voor een aanvullende verzekering af tegen de zorg die je denkt nodig te hebben. Soms is het goedkoper om de zorg zelf te betalen, dan om er een verzekering voor af te sluiten. Even rekenen dus.

De keuze kan lastig zijn, aangezien er tientallen aanbieders van zorgverzekeringen zijn met allerlei verschillende verzekeringen in de aanbieding. Maak je niet te veel zorgen; over het algemeen zit je op veel plekken goed. Gelukkig zijn er veel verschillende websites waar je jouw zorgverzekering kunt vergelijken. Hier vul je precies in waar jij behoefte aan hebt en krijg je een duidelijk overzicht van de verzekeringen die hierbij het beste aansluiten. Kies vervolgens de verzekering die goed voelt voor jou en het klusje is geklaard! Herhaal dit stappenplan elk jaar, zodat je elk jaar bij de voordeligste zorgverzekering zit.

Ieder jaar een andere zorgverzekering

Ieder jaar op 1 januari gaat het nieuwe jaar in voor de zorgverzekering. Voor deze datum moet je dus jouw nieuwe verzekeraar hebben gecontracteerd. Gelukkig kan dit meestal al vanaf november in het huidige jaar. Doe je dit niet, dan blijf je automatisch bij de zorgverzekeraar van het afgelopen jaar. Als jij blij bent met jouw huidige zorgverzekeraar is dit perfect, maar check altijd de voorwaarden voor het aankomende kalenderjaar. Als jij medicatie krijgt vergoed uit bijvoorbeeld de aanvullende zorgverzekering, kan het zomaar zijn dat dit in het aankomende kalenderjaar gaat veranderen. Check dus altijd de voorwaarden en zoek uit of jouw medicatie nog steeds wordt vergoed. Als je deze informatie niet gemakkelijk kan vinden raden we je aan om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar, zij kunnen jou dan verder helpen.

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgtoeslag is een financiële ondersteuning bedoeld voor mensen met een laag inkomen, zoals studenten! Als je recht hebt op zorgtoeslag, dan krijg je van de belastingdienst maandelijks een toeslag op je rekening gestort. Kom er snel achter of jij ook recht hebt op zorgtoeslag!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.