Skip to main content

5 tips waarmee jij je tentamen stress overleefd

Langzaam gaan we weer richting het einde van het studiejaar. Heel fijn, want dat betekent dat een welverdiende zomervakantie dichterbij komt. Helaas moeten er wel eerst nog wat tentamens gemaakt worden. Wij kunnen ons voorstellen dat de motivatie niet al teveel aanwezig is vanwege de lekkere lentetemperaturen die eraan komen, waardoor we het liefst de hele dag op het terras doorbrengen. Dit kan zorgen voor tentamen stress. Maar, geen paniek! Wij hebben voor jou 5 tips zodat jij je goed kan voorbereiden op de tentamens en straks kan genieten van een vakantie.

1. Houd alle stof goed bij

Hier begint het eigenlijk allemaal mee. Als je alle colleges hebt bijgewoond en de stof al een keer hebt doorgenomen, blijft het beter hangen. Bovendien kom je er sneller achter als iets onduidelijk is. Hierdoor heb je meer de tijd om wat extra aandacht eraan te besteden of je kunt nog op tijd hulp vragen aan je docent. 

2. Maak een planning

Naast de stof goed bijhouden is het ook verstandig om een goede planning voor jezelf te maken. Wacht niet tot de laatste week voor de tentamens, maar probeer gedurende het hele semester de planning te volgen. Dit kan helpen om stress te verminderen, omdat je steeds kunt controleren of je nog op schema ligt. Vind je het lastig om een planning te maken? Neem dan eens een kijkje op deze blog waar je tips kunt vinden om beter te plannen. Mocht plannen een uitdaging blijven, zorg er dan tenminste voor dat je de modulehandleiding goed doorleest voordat de cursus begint. Zo voorkom je verrassingen.

> Lees onze blog: tips om te leren plannen

3. Verdiep je in de stof 

Meestal kun je in de moduelhandleiding vinden welke stof belangrijk is voor het tentamen. Verdiep je daarom zorgvuldig in de stof. Dit klinkt misschien als een grote tijdsinvestering, maar dat valt in de praktijk mee. Door de lesstof goed te begrijpen, hoef je niet hele pagina’s uit je hoofd te leren. Bovendien zorgt verdieping er ook voor dat stampen van de stof makkelijker gaat. Je kunt tijdens het verdiepen van de stof bijvoorbeeld flashcards maken. Aan de ene zijde van het kaartje vind je een vraag of een begrip, terwijl op de andere zijde het antwoord of de uitleg van het begrip staat. Als je denkt dat je je goed hebt verdiept in de stof, dan kun je eens proberen om wat oefensommen te maken. Je komt er dan al snel achter of je de stof goed begrijpt of dat je er nog extra aandacht aan moet besteden. 

4. Zorg goed voor jezelf 

Het goed zorgen voor jezelf is altijd belangrijk, dus ook tijdens het leren voor tentamens. In de laatste weken of dagen voor je examen zijn er een paar dingen die het leren kunnen stimuleren. Beginnend met sporten, dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar het helpt ook voor je brein. Je zult merken dat je na een sportieve activiteit informatie beter kunt opnemen. Bovendien is het ook nog eens een goede pauze tussen het leren door. Verder speelt voeding een belangrijke rol bij het leren van veel leerstof. Goed en gezond eten bevordert namelijk de opname van kennis. Zorg er daarom voor dat je gezond en genoeg eet. Neem een stevig ontbijt in de ochtend en een uitgebreide lunch in de middag. Daarnaast is het ook heel belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Voor iedereen is dit anders, dus doe vooral wat goed voor jou werkt. 

> Lees onze blog: sporten tijdens je studententijd, zo doe je dat!

5. Zoek een goede studeerplek

Als je gaat studeren voor je tentamens kun je het beste op zoek gaan naar een studeerplek in een rustige omgeving. Hierdoor voorkom je dat je telkens wordt afgeleid door huisgenoten bijvoorbeeld. Kies vooral een plek wat jij fijn vindt. Als je een goede plek hebt gevonden, is het tijd om echt te gaan beginnen met leren. 

Dit waren onze 5 tips om je goed voor te bereiden op je aankomende tentamens. Wij wensen je heel veel succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.