Skip to main content

6 tips om je goed voor te bereiden op je tentamens

Nu het collegejaar weer is begonnen, komt ook de eerste tentamenperiode steeds dichterbij. Vind jij het toch iedere keer weer lastig om je goed voor te bereiden? Of ben je net begonnen met studeren en heb je nog geen ervaring met tentamens op de hogeschool of universiteit? Check dan deze blog voor wat tips!

1. Houd alles vanaf het begin goed bij

Helaas is het waar wat álle docenten zeggen: het is belangrijk om alles vanaf het begin goed bij te houden. Als je de stof al een keer behandeld hebt, blijft het veel beter hangen wanneer je gaat blokken. Bovendien weet je het dan ook op tijd als je iets niet begrijpt. Zo heb je nog genoeg tijd om er wat extra aandacht aan te besteden of om hulp te vragen.

2. Maak een planning

Ten tweede is het raadzaam om een goede planning te maken. Probeer niet alleen een planning te maken voor de week voor het tentamen. Het kan je namelijk ook veel stress besparen als je een planning hebt voor tijdens het blok. Zo kun je goed in de gaten houden of je op schema loopt. Is plannen niet echt jouw ding? Check dan deze blog met tips om te leren plannen. Als het plannen dan nog steeds niet lukt, is het in ieder geval slim om voorafgaand aan de cursus de handleiding goed door te nemen. Dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

3. Werk gestructureerd

Ga vanaf het begin van de periode gestructureerd te werk. Zorg dat je je aantekeningen bij elkaar houdt en maak een mapje met alle artikelen die je moet lezen. Zo kun je alles makkelijk terugvinden wanneer je echt moet beginnen met leren. Daarnaast is het belangrijk om je aantekeningen gestructureerd te houden. Dit kun je doen door ze na het college even door te lopen en eventueel dingen te herformuleren.

4. Bedenk ezelsbruggetjes

Je geheugen kan je soms even in de steek laten. Je verkleint de kans hierop door met ezelsbruggetjes te werken. Het verschilt per studie wat voor ezelsbruggetjes je handig kunt inzetten. Moet je bijvoorbeeld veel begrippen leren? Probeer deze dan in te delen in categorieën en werk met verschillende kleurtjes per categorie. Of bedenk een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke auteur bij welk onderzoek(sresultaat) hoort.

5. Wissel aantekeningen uit

Als je goed oplet, heb je vaak al veel aan je eigen aantekeningen. Maar het kan toch gebeuren dat je een keer iets mist. Daarom is het slim om aantekeningen onderling uit te wisselen. Zo zie je ook hoe anderen een bepaalde tekst hebben geïnterpreteerd of welke handige voorbeelden zij bij een lastig begrip hebben bedacht.

6. Maak oefententamens

Tot slot: oefening baart kunst! Helaas is het niet bij iedere studie mogelijk om oefententamens te maken, maar maak er gebruik van als dit wel kan. Je kunt zo niet alleen goed testen of je de stof onder de knie hebt, maar je raakt ook alvast bekend met de vraagstelling.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.