Skip to main content

Bevrijdingsdag 2023 | Lees hier de praktische informatie

Heel Nederland viert op Bevrijdingsdag 2023 weer de vrijheid van ons land. En iedereen viert dit op zijn eigen manier, maar voor iedereen is dit wel een feestelijke dag. Ook studenten vieren ieder op hun eigen manier Bevrijdingsdag 2023. Voordat jij iets leuks gaat plannen voor deze dag, of dit misschien al wel gepland hebt, kan het handig zijn om deze praktische informatie over Bevrijdingsdag even door te lezen.

Achtergrond van Bevrijdingsdag 2023

Veel van jullie weten wel waarom we Bevrijdingsdag vieren, maar het kan toch geen kwaad om het nog eens uit te leggen. In 1945 is Nederland op 5 mei bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers capituleerden op deze dag. Ook vieren we op 5 mei de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Op 5 mei wordt dus eigenlijk de vrijheid en de rechten van de inwoners van Nederland gevierd. Dit gebeurt dan ook altijd op 5 mei, ondanks dit op een zondag of op een religieuze dag valt. Gemeentes zouden dan alleen wel kunnen beslissen om verder geen festiviteiten te organiseren op Bevrijdingsdag als dit bijvoorbeeld op zondag valt. 5 mei is in Nederland niet te missen. Alle gebouwen van de Rijksoverheid hangen namelijk de Nederlandse vlag uit op Bevrijdingsdag, net zoals veel burgers dit ook doen.

Nationale feestdag Bevrijdingsdag 2023

Bevrijdingsdag is één van de twee officiële Nederlandse feestdagen. De andere officiële Nederlandse feestdag is Koningsdag. Dan denk je waarschijnlijk bij jezelf, waarom ben ik dan niet vrij op Bevrijdingsdag? Bevrijdingsdag 2023 mag dan wel een officiële feestdag zijn, maar dat betekent niet dat het ook een verplichte vrije dag is. Dit maakt het soms wat verwarrend. De werkgever mag zelf bepalen of hij of zij jou vrij geeft op 5 mei. Wel staat er in heel veel cao's in Nederland beschreven dat werknemers eens in de vijf jaar verplicht vrij hebben op 5 mei. Dit valt altijd in een rond getal. De vorige keer dat iedereen verplicht vrij was, was in 2020. En de aankomende keer is dat weer in 2025.

Studenten OV op Bevrijdingsdag 2023

Als je van plan bent om op pad te gaan met Bevrijdingsdag 2023, kan het zo zijn dat je jouw studenten OV wil gaan gebruiken. Bevrijdingsdag is dus een officiële Nederlandse feestdag maar geen verplichte dag, geldt jouw studenten OV dan wel? In 2023 is het dus geen vrije dag, en beschouwt de NS Bevrijdingsdag dan ook niet als feestdag. Wanneer jij een weekabonnement hebt reis jij op vrijdag Bevrijdingsdag 2023 dus gewoon gratis, net zoals elke andere vrijdag. In 2025 wordt Bevrijdingsdag wel als feestdag gezien door de NS, en reis je dus juist met een weekendabonnement gratis.

Bevrijdingsdag 2023 en festivals

Studenten zien Bevrijdingsdag 2023 vaak als een goede dag om naar een festival te gaan. Maar welk festival moet je dan naartoe gaan? Allereerst is het Bevrijdingsfestival een goede optie. Het Bevrijdingsfestival is het grootste muziekevenement van Nederland, omdat het zich op zoveel verschillende plaatsen afspeelt. In de volgende steden kun je namelijk naar een evenement van Bevrijdingsfestival: Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Hier komen verschillende artiesten, en de ambassadeurs van de vrijheid vliegen in helikopters van de Koninklijke Luchtmacht tussen de verschillende festival locaties. De ambassadeurs zijn dit jaar Tabitha, Froukje en MEAU. Op alle locaties krijg je gratis toegang tussen 12:00 en 23:00. Andere vette 5 mei festivals zijn Het Amsterdams Verbond in het Olympisch Stadion en Dance4Liberation op de Wijthmenerplas in Zwolle. Voor deze festivals moet je wel kaartjes kopen, maar hier komen ook vette artiesten. Bij het Amsterdams Verbond kun je denken aan Ronnie Flex, Bilal Wahib, Benny Rodrigues, Michel de Hey en meer. Bij Dance4Liberation staan onder andere Frenna, Freddy Moreira, Flemming, Trobi, Antoon, Cynthia Spiering en Stan Christ op de planning.

Met deze praktische informatie maak jij er ongetwijfeld een goede Bevrijdingsdag 2023 van.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.