Skip to main content

Gezondheidszorg voor studenten

Als studenten op kamers gaan, is het verstandig om de gezondheidszorg in de buurt te hebben. Het is namelijk altijd fijn om te weten dat goede zorg dichtbij is, vooral in geval van nood. In dit artikel lees je waar studenten aan moeten denken op het gebied van gezondheidszorg.

Gezondheidszorg in de buurt

Als jouw kind op kamers gaat in een andere stad, is het verstandig om op zoek te gaan naar gezondheidszorg in de buurt. Het vinden van een nieuwe huisarts of tandarts is erg belangrijk als een student gaat verhuizen naar een andere stad. In geval van spoed of nood is het namelijk heel prettig wanneer een huisarts of tandarts gewoon in de buurt zit. Vaak kiezen studenten er nog voor om bij de tandartspraktijk in hun oude woonplaats te blijven. Mocht jouw kind nou maar 1 tot 2 keer per jaar naar de tandarts gaan, dan is dit natuurlijk geen probleem. Mocht er een keer een spoedgeval zijn met het gebit, dan is het natuurlijk wel erg fijn als de tandarts in de buurt zit. Wees dit soort problemen voor en zorg dat jouw kind goed gezondheidszorg in de buurt heeft.

Gezondheidszorg voor studenten

De gezondheidszorg is in studentensteden over het algemeen goed geregeld. Er zijn veel praktijken waar studenten terecht kunnen en soms zijn deze zelfs uitzonderlijk gericht op studenten. Deze praktijken hebben extra kennis over de medische zaken waar studenten mee te maken krijgen en hanteren prettige openingstijden. Het is dus handig om simpelweg het internet door te lopen en te kijken naar welke praktijken het meeste aanspreken. Daarnaast is het voor de student handig om eens rond te vragen welke praktijken studiegenoten of collega’s aanraden in de stad. In principe zit er geen haast achter het vinden van een passende tandarts, huisarts of andere zorgverlener. Maar hoe sneller dit is geregeld, hoe beter. Houd er bij het zoeken naar zorgverleners rekening mee dat de prijzen tussen sommige praktijken erg kan verschillen.

Studenten zorgverzekering

Tot het 18e levensjaar mogen kinderen onder de zorgverzekering van hun ouders staan, daarna is het verplicht om deze zelf af te sluiten. Deze verplichte zorgverzekering zorgt ervoor dat alle Nederlanders verzekerd zijn voor medische noodzakelijke zorg. Ieder jaar bepaalt de overheid welke zorgkosten er vallen onder de basisverzekering. Als er kosten zijn die niet vallen onder de basisverzekering dan kan er een aanvullende verzekering voor worden genomen, bijvoorbeeld voor de tandarts of voor fysiotherapie. Om jouw kind bij de juiste verzekeraar te laten aansluiten, is het handig om zorgverzekeraars te vergelijken. Sommige zorgverzekeraars hebben speciale tarieven voor studenten. Zoek daarom goed uit welke zorgverzekering het beste bij de wensen van jouw kind past. Wanneer dit geregeld is, kan er ook zorgtoeslag worden aangevraagd. Deze levert een bijdrage aan de maandelijkse zorgkosten. Voor de zorgverzekeraar is het ook prettig dat de student staat ingeschreven bij een huisarts of tandarts in de buurt, dit voorkomt namelijk een hoop administratieve problemen.

Gaat jouw kind binnenkort studeren ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.