Skip to main content

Hoe voorkom je oververmoeidheid tijdens je studie?

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt tijdens de studie. Je hebt een belangrijke deadline en dus ga je een paar avonden tot laat door om het af te maken. Dit geeft nogal wat stress, maar dat is helemaal niet erg. Een beetje stress is een goede motivator om je werk af te maken. Het wordt een ander verhaal als je langdurig stress ervaart, of als je een lange periode niet goed slaapt omdat het allemaal even te veel wordt. Ik spreek uit ervaring, mijn afstudeerperiode was nou niet de meest stress-loze tijd die ik in mijn leven heb mogen meemaken. Zodra je echt oververmoeid bent dan gaat dit je leven sterk beïnvloeden. Vandaag geef ik je een aantal tips om stress en vermoeidheid tijdens je studie te vermijden.

Neem pauzes

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je moet echt genoeg pauzes nemen als je druk aan het werk bent. Niemand kan 10 uur per dag gefocust werken (tenzij je Superman bent, dan kan het wel). Neem elk uur een minuut of vijf pauze. Loop een rondje, kijk een filmpje op YouTube of lees het nieuws. Het maakt eigenlijk niet echt uit, zolang je maar even iets anders doen dan studeren of werken aan je project. Let er natuurlijk wel op dat je pauze niet te lang gaat duren.

Zorgen voor morgen

Als ik stress heb, dan beïnvloedt dit al snel mijn slaap. Vaak maal ik nog twee uur door over alles wat ik vandaag heb gedaan en wat er nog komen gaat. Dit heeft natuurlijk helemaal geen nut. Je moet gewoon slapen en geen enkele gedachte gaat de situatie veranderen. De truc is om de “zorgen voor morgen” mentaliteit te gebruiken. Zolang je in je bed ligt ben je niet aan het werk en dus moet je hier ook niet aan denken. Morgen is er weer een dag. Zo krijg je een fijnere nachtrust en zul je minder moe wakker worden. Zorg er daarnaast voor dat je één á twee uur voor het slapen stopt met studeren. Dan heb je nog even tijd om je hoofd leeg te maken.

Vraag hulp

Veel studenten vinden het moeilijk om hulp te vragen. Of ze zijn perfectionistisch en doen alles liever zelf, of ze willen vrienden en familie niet tot last zijn. Dat is zonde want veel mensen helpen juist heel graag. Zo laat ik mijn werk nog wel eens door hen nakijken. Zo filter je mogelijke spellings- of zinsbouwfouten er makkelijker uit. Het haalt ook een last van je schouders. Je hoeft immers minder alleen te doen. Zo heb je wat extra tijd over om te relaxen en dus niet oververmoeid te raken! Jij helpt jouw vrienden de volgende keer natuurlijk ook!

Begin op tijd

Kijk, ik snap het, studenten zijn goed in uitstellen. Ik heb dat ook vaak zat gedaan. Soms heb je gewoon andere prioriteiten dan studeren. Maar laat dit niet uit de hand lopen. Te laat beginnen met leren of werken aan je project zorgt geheid voor stress (en dus een vergrote kans op oververmoeidheid). Probeer daarom juist vroeg te beginnen. Al werk je een uurtje per dag, dan krijg je toch al veel voor elkaar. Zo vermijd je een hoop gedoe en zorg je dat je niet met slaapgebrek achterblijft.

Wanneer je oververmoeid bent, dan ben je eigenlijk al te laat. Het is veel moeilijker om dit op te lossen dan om het te voorkomen. Ik hoop dat deze tips je helpen met het voorkomen van stress en oververmoeidheid en dat je vlekkeloos door je studie komt.

Groetjes,

Jelle

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.