Skip to main content

Studie betalen met behulp van DUO

Studeren is duur en het is daarom belangrijk om van tevoren te bedenken hoe jouw kind de studie gaat betalen. Misschien wil jij als ouder wat bijdragen en verdient jouw kind ook wat met een bijbaantje. Daarnaast kunnen studenten ook geld lenen (en soms krijgen) van DUO om voor hun opleiding te betalen. Lees hier hoe DUO kan helpen om voor een studie te betalen.

Studiefinanciering

Als een student zicht inschrijft voor een studie, kan studiefinanciering aangevraagd worden. Studiefinanciering is een verzamelnaam voor de aanvullende beurs, lening, het studentenreisproduct en collegegeldkrediet. Studenten die een bachelor, master of associate degree volgen komen in aanmerking voor studiefinanciering. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat de student jonger dan 30 jaar moet zijn als de studiefinanciering ingaat.

Studenten die een thuisstudie volgen hebben in principe geen recht op studiefinanciering. Dit geldt niet voor de thuisstudies 'Toegepaste psychologie-voltijd' en 'Rechten-voltijd' aan het Nederlands Talen Instituut (NTI). Voor sommige opleidingen in het buitenland kan er ook studiefinanciering worden aangevraagd.

De studiefinanciering moet binnen 10 jaar worden gebruikt. Hoelang de student recht heeft op studiefinanciering, verschilt per opleiding.

Aanvullende beurs

Studenten waarvan de ouders een laag verzamelinkomen hebben, komen in aanmerking voor een aanvullende beurs. De hoogte van de maximale aanvullende beurs verschilt per collegejaar. Hoeveel de student aan aanvullende beurs krijgt, is afhankelijk van het verzamelinkomen van de ouders. Als jouw kind recht heeft op een aanvullende beurs, mag jouw kind niet te veel bijverdienen. De aanvullende beurs is een prestatiebeurs. Dit betekent dat het alleen wordt omgezet naar een gift als er binnen 10 jaar een hbo- of wo-diploma wordt gehaald.

Een van de ouders overleden

Als een van de ouders overlijdt, wordt er door DUO opnieuw bepaald of een student recht heeft op een aanvullende beurs. Studenten hoeven het zelf niet door te geven als een van de ouders overlijdt. Dit wordt door de gemeente doorgegeven aan DUO.

Problemen met een van de ouders

Bij een aantal situaties kan DUO het inkomen van een van de ouders buiten beschouwing laten. Dit kan ervoor zorgen dat de student recht heeft op een (hogere) aanvullende beurs. Dit is onder andere het geval als een student een ernstig conflict heeft met (een van) de ouders.

Lening

De hoogte van het maximale bedrag dat geleend kan worden, verschilt per jaar. Jouw kind mag zelf de hoogte van de lening bepalen en hoeft dus niet (maximaal) te lenen. De hoogte van de lening kan ook elke maand gewijzigd worden. De lening moet in 15 of 35 jaar worden terugbetaald. Onder welke terugbetalingsregels jouw kind valt, is afhankelijk van het moment dat jouw kind is begonnen met studeren.

Elk collegejaar wordt het rentepercentage over de lening door DUO vastgesteld. Het percentage blijft na afloop van de opleiding voor 5 jaar vaststaan. Studenten die lenen bij DUO worden niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een lening bij DUO kan echter wel invloed hebben op de hoogte van een hypotheek als jouw kind een huis wil kopen.

Studentenreisproduct

Met het studentenreisproduct kan jouw kind doordeweeks of in het weekend gratis reizen met het openbaar vervoer. Op andere dagen reist de student met 40% korting. Studenten mogen maximaal twee keer per collegejaar wisselen tussen het week- en weekendabonnement. Dit kan niet tussen 1 mei en 25 augustus. Het studentenreisproduct is net als de aanvullende beurs een prestatiebeurs. Het wordt dus pas een gift als de student binnen 10 jaar een diploma haalt. Anders moeten de kosten van het studentenreisproduct terugbetaald worden.

Extra vergoeding reiskosten

Sommige studenten komen in aanmerking voor een vergoeding voor extra reiskosten. Dit is bijvoorbeeld het geval als jouw kind niet op tijd op stage of school kan komen met het openbaar vervoer. Studenten die meer dan 30 euro per maand kwijt zijn aan het reizen met een veerpont ontvangen hier ook een extra vergoeding voor.

Collegegeldkrediet

Studenten kunnen naast de maximale lening een extra bedrag lenen om het collegegeld te betalen. Dit heet het collegegeldkrediet. Hoe hoog het collegegeldkrediet is, is afhankelijk van het soort collegegeld dat jouw kind betaalt (wettelijke collegegeld of instellingscollegegeld). Voor het collegegeldkrediet gelden dezelfde regels als voor de reguliere lening.

Kwijtschelding aanvullende beurs

Studenten met een aanvullende beurs die geen diploma behalen binnen 10 jaar dienen hun aanvullende beurs terug te betalen. In sommige situaties kan de schuld worden kwijtgescholden. Dit is onder andere het geval bij bepaalde medische situaties en als het inkomen erg laag is.

Levenlanglerenkrediet

Sommige studenten die niet in aanmerking komen voor studiefinanciering kunnen gebruik maken van het levenlanglerenkrediet. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt door bepaalde studenten die in deeltijd studeren. Het bedrag dat nodig is voor collegegeld of lesgeld kan dan worden geleend. Dit bedrag moet na afloop van de studie binnen 15 jaar worden terugbetaald.

Lerarenbeurs

Bevoegde leraren die een opleiding aan een hogeschool of universiteit willen volgen komen in aanmerking voor een lerarenbeurs. Deze beurs bestaat uit een vergoeding voor collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. Houd er rekening mee dat de aanvraagperiode eerder eindigt dan de aanvraagperiode voor studiefinanciering, namelijk op 30 juni.

Studenten die willen starten met een lerarenopleiding kunnen hiermee rekening houden in hun studieloopbaanplan. Deze beurs kan namelijk ook worden gebruikt als er na afronding van een eerste lerarenopleiding wordt gekozen om het werken als bevoegd leraar te combineren met een opleiding. Studenten hoeven slechts minimaal 15 studiepunten per studiejaar te halen om de beurs te behouden. Hierdoor is het makkelijker om een opleiding te combineren met werken. Na het afronden van de opleiding wordt de beurs omgezet naar een gift.

In het artikel studiefinanciering en studentenreisproduct aanvragen wordt uitgelegd hoe jouw kind studiefinanciering kan aanvragen. Wees op tijd, want de aanvraag kan even duren. We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten. Zo weet je precies wat jouw kind te wachten staat!

Afschaffing leenstelsel: de verwachting is dat in studiejaar 2023/2024 het leenstelsel wordt afgeschaft. Het staat nog niet helemaal vast wat er voor het leenstelsel in de plaats komt, maar het lijkt erop dat het op het systeem van voor 2015 gaat lijken. Dit zou betekenen dat alle studenten een basisbeurs krijgen en er een inkomensafhankelijke aanvullende beurs komt. Lees hier meer over in de blog dit moet je weten over de afschaffing van het leenstelsel!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.