Studiefinanciering en studentenreisproduct aanvragen
Als een student zich heeft ingeschreven voor een studie is het belangrijk om op tijd studiefinanciering aan te vragen. Het kan namelijk even duren voordat alle gegevens verwerkt zijn. Dit is vooral het geval bij het aanvragen van een aanvullende beurs. In dit artikel geven wij uitleg over studiefinanciering, het studentenreisproduct en hoe het kan worden aangevraagd.
Wat is studiefinanciering en het studentenreisproduct?
Onder studiefinanciering voor hbo’ers en wo’ers vallen de lening, het studentenreisproduct, de aanvullende beurs en collegegeldkrediet. De hoogte van de maximale lening wordt elk jaar vastgesteld. Studenten hoeven niet maximaal te lenen. Zij kunnen zelf het bedrag maandelijks aanpassen. Het geld dat zij lenen moeten zij altijd terugbetalen. Met het studentenreisproduct kunnen studenten in het weekend of doordeweeks gratis reizen met het openbaar vervoer. Op de andere dagen ontvangen zij 40% korting op hun reis.
Studenten van ouders met een gezamenlijk laag inkomen hebben daarnaast recht op een aanvullende beurs. De gedachte hierachter is dat ouders die voldoende inkomen hebben hun kind financieel kunnen steunen. Ouders met een gezamenlijk laag inkomen kunnen dit niet. Met de aanvullende beurs kunnen dus ook kinderen met minder financiële middelen studeren. De hoogte van de maximale aanvullende beurs verandert per jaar. Het exacte verzamelinkomen van de ouders bepaalt de hoogte van de aanvullende beurs waarop de student recht heeft. Let op: studenten mogen niet te veel geld bijverdienen als zij een aanvullende beurs ontvangen.
Het collegegeldkrediet is een extra bedrag dat studenten naast de lening kunnen lenen. Dit is voor studenten die met een maximale lening het collegegeld nog steeds niet kunnen bekostigen. De hoogte van het collegegeldkrediet is gelijk aan het collegegeld dat betaald moet worden. Voor het collegegeldkrediet gelden verder dezelfde regels als voor de lening.
Hoelang een student recht heeft op studiefinanciering verschilt per opleidingsniveau. Het recht op een aanvullende beurs en het studentenreisproduct is korter dan het recht op het lenen. De studiefinanciering moet binnen 10 jaar gebruikt worden.
Afschaffing leenstelsel: de verwachting is dat in studiejaar 2023/2024 het leenstelsel wordt afgeschaft. Het staat nog niet helemaal vast wat er voor het leenstelsel in de plaats komt, maar het lijkt erop dat het op het systeem van voor 2015 gaat lijken. Dit zou betekenen dat alle studenten een basisbeurs krijgen en er een inkomensafhankelijke aanvullende beurs komt. Lees hier meer over in de blog dit moet je weten over de afschaffing van het leenstelsel!
Tip: meer informatie over studiefinanciering staat in het artikel een studie betalen met behulp van DUO.
Hoe werkt het aanvragen van studiefinanciering?
Het aanvragen van studiefinanciering kan op de website van DUO. Onder het kopje ‘mijn gegevens’ dient er geklikt te worden op het kopje ‘persoon’. In dit scherm moet er worden geklikt op het kopje ‘studiefinanciering’. Op deze pagina kan de studiefinanciering worden aangevraagd.
Het aanvragen van het studentenreisproduct gebeurt op dezelfde pagina als het aanvragen van studiefinanciering. Als jouw kind geen gebruik wilt maken van studiefinanciering moet bij het leenproduct 0 euro worden ingevuld. Bij het aanvragen van het studentenreisproduct moet er worden gekozen tussen een weekend- of weekabonnement.
Tijdens het volgen van de studie mogen studenten de studiefinanciering en het studentenreisproduct wijzigen. Bijvoorbeeld als jouw kind een lagere lening nodig heeft door meer inkomen van een bijbaan of stage.
Wanneer ontvangt een student studiefinanciering?
Als de studiefinanciering voor de 1e van de maand is aangevraagd, ontvangen zij die maand ronde de 24e de studiefinanciering. Als studenten de studiefinanciering pas later in de maand hebben aangevraagd, ontvangen ze de maand erop pas de studiefinanciering. Als een student later in het jaar studiefinanciering aanvraagt kan er met terugwerkende kracht studiefinanciering ontvangen worden. Studenten ontvangen dan achteraf de studiefinanciering van de maanden waarop ze recht hadden. Dit geldt niet voor het studentenreisproduct. Wel kan het resterende aantal maanden dat jouw kind recht heeft op het studentenreisproduct later worden gebruikt. Dit kan alleen als jouw kind dan nog bezig is met de opleiding.
Hoe werkt het terugbetalen van de studiefinanciering?
De aanvullende beurs en het reisproduct zijn een prestatiebeurs. Dat houdt in dat het wordt omgezet naar een gift als jouw kind een hbo- of wo-diploma haalt binnen 10 jaar. Als er binnen 10 jaar geen diploma is gehaald, moet naast de lening ook de aanvullende beurs en het reisproduct terugbetaald worden. Terugbetalen van de aanvullende beurs hoeft niet als jouw kind alleen tijdens de eerste vijf maanden van de studie een aanvullende beurs heeft ontvangen. De kosten voor het studentenreisproduct worden elk jaar vastgesteld en zijn ongeveer 100 euro per maand.
De lening altijd worden terugbetaald. Het rentepercentage van de lening varieert tussen de 0% en 4,17%. Twee jaar na het afstuderen begint de aflosfase. Dit houdt in dat studenten maandelijks verplicht hun lening moeten terugbetaling. De gehele lening moeten ze terugbetalen in 15 jaar of 35 jaar. Dit is afhankelijk van het stelsel waar jouw kind onder valt.
Gaat jouw kind binnenkort studeren en ben je benieuwd wat jouw zoon of dochter te wachten staat? We hebben meerdere blogs geschreven voor ouders van (aankomende) studenten!