Skip to main content

Studieschuld terugbetalen: zo werkt het!

Maak jij je ook soms zorgen over het terugbetalen van je studieschuld? Het ultieme studentenleven is natuurlijk stufi op standje maximaal. Maar hoe ga je dat eigenlijk terugbetalen? Ik zocht het voor je uit.

Wanneer begin je met je studieschuld terugbetalen?

Op het moment dat jouw recht op de studiefinanciering/lening is afgelopen, heb je gelukkig nog wel even de tijd. Pas in januari van het volgende jaar begint de "aanloopfase" van twee jaar. Dit betekent dus dat je pas twee jaar na het stoppen van je stufi begint met terugbetalen. Je kunt er wel vrijwillig voor kiezen om er eerder mee te beginnen, maar dit moet je dan zelf regelen en het geld zelf overmaken naar DUO. Kies hier alleen voor als je jouw geldzaken echt goed op orde hebt!

Hoelang mag je erover doen om je lening af te lossen?

Toen studiefinanciering nog een gift was, moest je binnen 15 jaar je studieschuld terugbetalen. Maar nu er sprake is van een lening, mag je er maximaal 35 jaar over doen. Dit betekent dat je heel veel tijd hebt. Dus zelfs als je op standje maximaal hebt geleefd, uh, geleend dan kan je dit voor een relatief laag maandbedrag aflossen. Wat er gebeurt als je binnen de aflostermijn het bedrag niet hebt terugbetaald? Dat vertel ik je in studieschuld terugbetalen deel 2.

Hoeveel moet je per maand betalen?

Je moet elke maand een vast bedrag afbetalen. Hoeveel dit is, is zo simpel nog niet. Ten eerste ligt het aan de hoogte van je lening en je rente. DUO houdt hierbij ook rekening met je inkomen. Als je meer verdient, dan kun je meer aflossen dan als je weinig verdient. Maar het ligt er ook aan in welke categorie je valt. Er zijn drie categorieën:

Regels voor studenten van voor 2012:

Jij valt onder de regels van vóór 2012 als jij voor het eerst studiefinanciering kreeg vóór 1 augustus 2009 (mbo) of 1 september 2009 (hbo/universiteit). Dan wordt de hoeveelheid van jouw aflossing per maand bepaald aan de hand van je inkomsten. Je kunt hierbij zelf kiezen of je het inkomen van je partner mee laat tellen. Als je dan tijdelijk minder verdient, dan gaat jouw maandbedrag ook naar benden. Je betaalt nooit meer dan 12% boven jouw ‘draagkrachtvrije voet’ en als je toch minder wil betalen, kun je dit aanvragen. Je hebt 15 jaar om je stufi af te betalen.

Regels voor studenten van na 2012:

Hier geldt ook dat jouw maandlasten worden bepaald aan de hand van je inkomsten. Veel komt overeen met de regels van voor 2012. Er zijn 3 verschillen: de inkomsten van je partner tellen nu wel automatisch mee, de afschrijving is altijd een automatische incasso en er wordt strandaard rekening gehouden met je draagkracht. Je hebt hier ook 15 jaar tijd om af te betalen.

De regels vanaf 2018:

Je behoort tot deze groep als je geen stufi krijgt, maar bij het nieuwe leenstelsel hoort. Hierbij geldt dat er te allen tijde rekening wordt gehouden met je draagkracht/inkomen. Je hoeft nooit meer te betalen dan 4% van je ‘draagkrachtvrije voet’. En je hebt 35 jaar om je lening af te lossen! Wil je weten hoeveel je ongeveer moet betalen? Dan kun je een schatting maken met de rekenhulp van DUO.

Wil je meer van dit soort handige tips direct in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks handige tips, toffe hotspots, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Gerustgesteld?

Hopelijk heb je alle informatie die je nodig hebt en ben je een beetje gerustgesteld. Voor meer informatie kun je kijken op DUO. Wil je je lening toch een standje lager nu je dit allemaal weet over jet studieschuld terugbetalen? Lees dan ook onze blog slimme studentikoze bespaartips en zorg dat je minder geld uitgeeft!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.