Skip to main content

Verschillende soorten woningen voor studenten

Voordat je op kamers gaat is het handig om te weten welke verschillende soorten woningen er zijn voor studenten. Wil je met andere studenten wonen of woon je liever bij een hospita of alleen? Eenmaal besloten is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen antikraakwoningen, huren bij een studentenhuisvester, hospita en particuliere woonruimtes. In deze blog vertel ik meer over de verschillende soorten woningen in je nieuwe studentenstad, zodat jij met je zoektocht kunt beginnen!

Hospita

Een van de soorten woningen voor studenten is om bij een hospita te gaan wonen. Dit betekent dat je niet woont met andere studenten, maar met één persoon of een stel dat een deel van zijn of haar eigen huis verhuurt. Je woont in het huis van iemand anders en deelt dus de badkamer, keuken en toilet met elkaar. Dit vraagt soms wel om wat aanpassingsvermogen. Je kunt hier waarschijnlijk niet 's avonds met een groep vrienden een feestje bouwen. Doordat je minder privacy hebt, neem je misschien ook minder snel iemand mee naar huis. Het wonen bij een hospita heeft ook voordelen, het is er meestal lekker stil en rustig: de ideale plek om te studeren. 

Antikraak

Daarnaast kun je ook antikraak gaan wonen in een pand dat gepland staat voor de sloop of een andere bestemming heeft in de toekomst. De eigenaar van het pand verkleint het risico op inbraak of schade door zijn woningen tijdelijk als woonruimte aan te bieden. Bij een antikraakwoning krijg je geen huurcontract, maar een bruikleenovereenkomst. Dat houdt in dat je tegen een kleine vergoeding gebruik mag maken van de ruimte, maar niet dezelfde rechten hebt als bij een huurcontract. Je woont meestal op unieke locaties: van midden in het centrum tot in of nabij de natuur. De kamers zijn meestal ruim en een stuk goedkoper, maar weet wel waar je aan begint. Je contract kan namelijk op ieder moment worden opgezegd. Houdt rekening met regelmatig verhuizen door goed na te denken hoe je een ruimte moet inrichten zonder dat je telkens te veel moet verhuizen.

Studentenhuisvester

Per regio zijn er verschillende studentenhuisvesters zoals SSH en DUWO. De studentenhuisvesters bezitten studentenflats en woningen op campussen die alleen aan studenten verhuurd worden. In deze huizen heb je meestal je eigen kamer maar de keuken, douche, toilet en eventuele woonkamer deel je met andere studenten. Het is supergezellig om met andere studenten samen te wonen, omdat je dan samen kunt koken of een drankje kunt drinken. Maar dit kan ook meteen een nadeel zijn als je bijvoorbeeld de rust op wilt zoeken om te studeren. Qua prijs zijn studentenhuisvestingen vaak redelijk betaalbaar. Onzelfstandige kamers kosten tussen de €200,00 en €450,00 per maand en zelfstandige woonruimtes tussen de €400,00 en €600,00 per maand. Goed om te weten: De SSH werkt met een inschrijftermijn. Hoe langer je op de site staat ingeschreven, hoe meer kans je dus hebt om uitgenodigd te worden voor hospiteeravonden. Schrijf je dus snel in!

Particulier huren

Het aanbod in de vrije sector bestaat uit woningen die je van particuliere partijen huurt. Veel huisbazen kopen woningen en verhuren deze vervolgens aan studenten. Dit kunnen kamers zijn tegen een goede prijs, maar het kan ook juist extra duur zijn. Doordat er geen maximale huurprijs in de vrije sector geldt, zijn er veel huisjesmelkers die woonruimtes verhuren voor belachelijk hoge prijzen. Dit gebeurt vaak in steden waar de vraag naar woonruimtes veel groter is dan het aanbod. Waar je ook gaat wonen, zorg ervoor dat het altijd duidelijk is wat je rechten en plichten zijn. Lees je contract dus goed door voordat je een handtekening zet en stel zelf een contract op als dat er niet is. 

Websites waar je particulier woningaanbod vindt, zijn bijvoorbeeld:

Nu je op de hoogte bent van alle voor- en nadelen, weet je hopelijk welke optie het best bij jou past en kan je zoektocht beginnen. Met deze tips heb je in no-time een kamer!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.