Skip to main content

Voorbereiden op tentamens doe je zo!

Het is de nachtmerrie van veel studenten: de tentamenweek. Het einde van een blok vol colleges en werkgroepen waarin je overladen bent met informatie. Het is tijd om die informatie eigen te maken en uit je hoofd te leren. Vervolgens moet je jezelf tijdens een tentamen bewijzen. Dit kan behoorlijk spannend zijn! Of je nou als eerstejaars voor het eerst in aanmerking komt met het maken van een tentamen of als vierdejaars al menig tentamen versleten hebt; het is en blijft lastig. Iedere student weet dat goede voorbereiding van groot belang is voor succes. Maar wat is nou goede voorbereiding? Hoe houd je de tentamenweek haalbaar? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in deze blog.

Begin op tijd!

Om meteen met de deur in huis te vallen: je moet op tijd beginnen. Deze wijze les heb je ongetwijfeld al tig keren gehoord van je ouders of leraren. Ik kan je vertellen: ze hebben gelijk.

De kans is erg klein dat je een tentamen haalt als je een paar dagen van tevoren voor het eerst met de stof in aanraking komt. Om informatie echt te begrijpen en onthouden is het van belang dat je er langere tijd mee bezig bent. Door de stof bij te houden gedurende het blok, maak je het leren voor het tentamen een stuk makkelijker. Zorg dus dat je wekelijks een samenvatting maakt van de stof. Zo zit de informatie al gedeeltelijk in je hoofd en heb je meteen je eigen naslagwerk om mee aan de slag te gaan. Ook heb je zo genoeg mogelijkheid om vragen te stellen aan je docent als je iets niet begrijpt. Als je er pas een paar dagen voor het tentamen achter komt dat je niks snapt van de te leren theorie, ben je flink de pineut. Je hebt niet meer genoeg tijd om hulp te vragen en het te begrijpen. Bescherm jezelf dus en houd het bij, dat is alles. Bezoek hoorcolleges, ben aanwezig en doe actief mee tijdens werkgroepen en lees de literatuur. Als je dit netjes doet, moet het tentamen geen groot probleem zijn!

Maak de stof eigen

Het is algemeen bekend dat je de stof beheerst als je het eigen hebt gemaakt. Hiermee bedoel ik dat je het zelf goed snapt en uit kan leggen aan iemand anders. Om dit te bereiken, zijn er veel verschillende mogelijkheden. Iedereen heeft een studiestrategie die goed bij hem of haar past. De een leert meer van plaatjes, de ander van woorden. De een is goed in samenvatten, de ander typt per ongeluk het hele boek over.

Leer jezelf en jouw studiemethodes kennen. Dit kan door verschillende dingen uit te proberen en te ervaren wat je het meeste ligt. Neem eens een kijkje op deze website en probeer uit. Het is vooral belangrijk om te onthouden dat wat voor een ander werkt, voor jou niet hoeft te werken. Studeren doe je op je eigen manier!

Herhalen, herhalen, herhalen

Het is meerdere malen wetenschappelijk bewezen: herhaling is the key! Pas als je de stof meerdere keren ziet, leest en ervaart, komt het in je langetermijngeheugen en zal je het daadwerkelijk onthouden.

Bovendien kun je niet teveel nieuwe informatie in één keer verwerken: je kortetermijngeheugen kan maar maximaal zeven elementen tegelijk opslaan. Zorg er dus voor dat je de leerstof opdeelt in blokjes. Leer kleine blokjes tegelijk en herhaal ze regelmatig. Dit kan je bijvoorbeeld doen door elke dag een nieuw blokje te leren en de blokjes van de dagen ervoor te herhalen. Langzaam krijg je zo een totaal begrip van de te leren stof.

Houd het haalbaar

Een tentamenweek is intensief en vraagt veel van je. Het is belangrijk om het haalbaar te houden voor jezelf. Dit doe je onder andere door hierboven benoemde tips als op tijd te beginnen en de leerstof op te delen. Ook is het van belang dat je voor jezelf een of meerdere ‘uitloopdagen’ inplant. Dit zijn de laatste dagen voor een tentamen. Zorg ervoor dat je dan geen nieuwe stof meer hoeft te leren, maar alleen hoeft te herhalen wat je reeds hebt gezien. Zo heb je genoeg mogelijkheden om nog eens extra aandacht te besteden aan lastige theorie en eventueel hulp te vragen.

Ben daarnaast extra lief voor jezelf. Ga op tijd naar bed, drink geen alcohol en eet gezond en vooral genoeg. Je hersenen zijn keihard aan het werk als je aan het studeren bent en hebben veel energie nodig. Neem dus gezonde maar ook lekkere snacks mee naar de bieb en trakteer jezelf na een lange studiedag op je favoriete maaltijd. Door jezelf te blijven belonen, houd je het ongetwijfeld langer vol!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.