Skip to main content

Vrijwilligerswerk doen als student. Waarom wel of niet?

We weten allemaal dat we het druk zat hebben als student zijnde. Het ene semester wat drukker dan het andere, maar al met al hebben we genoeg verplichtingen. Ondanks m'n volle agenda had ik de laatste maanden het gevoel dat ik iets goeds voor de medemens wilde doen. Ik ben jong, wil graag andere mensen helpen maar ik heb niet zo heel veel tijd. Dus wat zijn mijn opties? Ik zocht het uit en deel in deze blog m'n ideeën.

Vrijwilligerswerk: wat is dat?

Vrijwilligerwerk is werk dat jij op vrijwillige basis doet. Je krijgt er niet voor betaald en het bedrijf heeft geen winstoogmerk. Er zijn wel bepaalde vrijwilligersvergoedingen, maar dat zal nooit meer zijn dan zo'n €170,- per maand. Het doel van vrijwilligerswerk is dat je de medemens helpt en dat hoeft geen belachelijk aantal uren te zijn. Vaak is het zelfs heel gemakkelijk te combineren met je studie!

Op bezoek bij ouderen

Ik heb ervoor gekozen om mij aan te melden bij een stichting bij mij in de wijk. Ik ben gekoppeld aan een mevrouw die zich eenzaam voelde en graag regelmatig wat meer aanspraak wilde. En zo geschiedde! Op dinsdagochtend hoef ik nooit naar college en dus zit ik iedere dinsdagochtend stipt om half 10 's ochtends op de bank voor een kopje koffie mét koekje. Ze heeft iedere week iets om naar uit te kijken en ook ik vind het leuk om bij haar op bezoek te gaan. Ik vind het zelf superleuk én zij krijgt er energie van. Het kost me maar 1,5 uur per week, dus dat is ontzettend makkelijk te combineren met m'n studie!

Maak kids zelfverzekerder!

Wil je liever vrijwilligerswerk doen met kinderen, dat kan ook! Je kunt bijvoorbeeld een maatje worden van kinderen vanaf 5 jaar oud. Deze kinderen hebben het heel moeilijk vanwege persoonlijke omstandigheden. Het is niet zo dat zij echte hulpverlening nodig hebben, maar kunnen erg opknappen van een (twee)wekelijkse activiteit waar zij naar uit kunnen kijken. Een dagdeel eens of per twee weken is al voldoende. Je kunt thuis met hen een taart bakken, of een zand kastelen bouwen op het strand. Het gaat erom dat de kinderen weer kind kunnen zijn en afleiding krijgen van het dagelijkse leven. Door jouw hulp zal het leven van deze kinderen op een positieve manier beïnvloeden en dat is waar je het allemaal voor doet!

Mensen connecten

Wil je je niet per se richten op een bepaalde leeftijdsgroep, maar vind je het wel belangrijk om eenzaamheid tegen te gaan? Dan kun je ook vrijwilliger worden bij initiatieven die tegen eenzaamheid bij ouderen strijden. Zo kun je bijvoorbeeld bij Oma's Soep in Amsterdam samen met ouderen soep maken. Zo worden jongeren en ouderen gemengd en dat kan voor zijn beide groepen erg leuk en interessant zijn. Je kunt zelf beslissen wanneer je hier wilt helpen, dus je zit nergens aan vast wat de drempel voor het doen van vrijwilligerswerk veel lager maakt! Dus wil je naast je drukke leven toch een keer wat vrijwilligerswerk doen voor slechts een paar uurtjes, kijk dan eens op Temper!

Extra voordelen

Naast het feit dat je jouw medemens helpt en steunt met het doen van vrijwilligerswerk, heeft het nog meer voordelen. Je kunt vrijwilligerswerk toevoegen op je CV en bedrijven zien dat vaak als een positief punt. Het betekent dat je geeft om mensen en je vrije tijd opgeeft zonder daar geld voor te ontvangen. Het toont karakter :-)! Daarnaast ben jij ook onder nieuwe (leeftijds)groepen, waardoor jij nieuwe dingen leert. Soms kom je er zelfs achter dat je het zó interessant vindt dat je wel echt werk zou willen uitvoeren in die bedrijfshoek. Handig als je nog twijfelt over een vervolgstudie bijvoorbeeld! Dus ga eens wat onderzoek doen, wie weet zijn er ontzettend leuke initiatieven in de buurt te doen!

Wil jij wel vrijwilligerswerk doen? Dan moet je vaak ook een CV meesturen. Hoe je een CV maakt, vertellen we je hier!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.