← Terug naar overzicht

Bijna afgestudeerd: solliciteren

Eindelijk… Je hebt je diploma! Gefeliciteerd! Of misschien ben je bijna klaar... Studeren is nu (bijna) verleden tijd. Tenzij je nog een opleiding wil gaan volgen. Het echte ‘volwassen’ leven gaat nu pas echt beginnen. Een (vaste) baan hoort bij dat leven en het zoeken is nou eenmaal lastig voor iedereen. Voor degenen die willen werken, hebben we tips voor het solliciteren.

1. Update je cv

Misschien heb je tijdens je studententijd je cv niet meer aangepast. Je hebt inmiddels ook stage(s) gelopen en bijbanen gehad. Zet deze informatie dus ook op je cv. Wil je je cv helemaal aanpassen? Dat kan! We hebben tips voor je hoe je een goed cv kan maken. Misschien heb je in de tussentijd ook meer competenties ontwikkeld en nieuwe vaardigheden geleerd. Zet deze ook op je cv.

2. Online imago

Tegenwoordig gebeurt alles online. Je zoekt je vacatures op het internet en je reageert ook via internet op de vacatures. Veel bedrijven zoeken een sollicitant online op voordat ze diegene uitnodigen. Zorg er dus voor dat je geen gênante foto’s uit je studententijd openbaar op Facebook hebt staan! LinkedIn is erg belangrijk voor bedrijven. Maak dus een account aan of update je profiel als je al een account hebt.

3. Netwerken

Een effectieve manier om een baan te zoeken, is netwerken. Maak gebruik van je eigen (online) netwerk. Zet bijvoorbeeld op Facebook en/of LinkedIn dat je een baan zoekt. Vooral op LinkedIn wordt dit vaak gedaan en het helpt echt. Je kan ook naar een netwerkborrel gaan. Er worden vaak dit soort borrels georganiseerd. Ook speciaal voor mensen die net zijn afgestudeerd.

4. Blijven solliciteren

Zoals eerder gezegd: solliciteren is nu eenmaal lastig. Maar je moet blijven solliciteren op vacatures. Je kan bijvoorbeeld een doel voor jezelf opstellen. Dat je bijvoorbeeld op drie of vijf vacatures per dag reageert. Voor een starter is het al helemaal lastig, omdat bedrijven graag mensen met ervaring willen. Geef niet op! Pas elke sollicitatiebrief aan aan de functie, dus stuur geen standaardbrieven (met fouten) naar elk bedrijf.

Lukt het solliciteren niet?

Maakt niet uit! In de tussentijd kan je natuurlijk veel meer dingen doen. Maak een online portfolio. Eerder zei ik al dat alles tegenwoordig online gebeurt. Met een online portfolio kan je jouw werk laten zien aan bedrijven. Je maakt bijvoorbeeld een website waar mensen jouw werk kunnen vinden.

Je kan ook kijken of je een traineeship kan volgen. Bedrijven bieden traineeships aan om starters de mogelijkheid te geven om zich te ontwikkelen in een bedrijf. Je gaat dan meewerken aan verschillende projecten op diverse afdelingen. Het is een combinatie van leren en werken. Je krijgt een duidelijk beeld van het bedrijf en ook inzicht in je eigen capaciteiten. Het salaris verschilt niet veel van de normale startersfunctie. Het verschilt natuurlijk per bedrijf.

In de tussentijd kan je natuurlijk ook wel wat rust gebruiken… Studeren was natuurlijk al echt een zware klus. Ga dus lekker (lang) op vakantie! Lekker een stedentripje met vrienden of rondreizen door Azië, Australië of Amerika. Of je kan natuurlijk ook dicht bij huis blijven en heel Nederland verkennen!

We hopen dat je iets hebt aan onze tips! Heb je zelf ook tips die we niet hebben benoemd? Let us know! Stuur een mailtje naar: redactie@studentensteden.nl. Succes!

Meer studentennieuws

roze cadillac
zomerse recepten
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Den Bosch Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden