Skip to main content
Overstappen van mbo naar hbo

Ben je in het bezit van een niveau 4 diploma van het mbo en denk je erover om door te studeren? Jij als mbo'er hebt veel voordelen als je de overstap naar een hbo-studie maakt. Waarom? Je bent gewend om in een projectgroep te werken, je beschikt over basiskennis van jouw vakgebied en hebt al praktijkervaring opgedaan tijdens de stages. Allemaal skills die jij meeneemt naar het hbo en waarmee jij een streepje voor hebt op je medestudenten die net van de middelbare school komen. Om van mbo naar hbo te gaan moet je wel voldoen aan een aantal toelatingseisen.

Stap jij over van mbo naar hbo? We kunnen ons voorstellen dat het spannend is om te starten met een hbo-studie. We helpen je graag met wat 'stress release' en zochten uit waar je allemaal aan moet denken. Wat moet je regelen als je overstapt van mbo naar het hbo? Hoe kun jij je op het hbo voorbereiden? Wat zijn de voordelen van een hbo-studie en hoe kan je een hbo-opleiding financieren? We vertellen het hieronder!

Wat moet ik regelen als ik van mbo naar hbo ga?

Je maakt de overstap van mbo naar hbo. Het is dan belangrijk om de volgende zaken goed te regelen:

Let op: heb je eerder studiefinanciering ontvangen? Je wijzigt dan alleen je opleidingsgegevens via Mijn DUO. De studiefinanciering die je hebt ontvangen tijdens de mbo-opleiding telt niet mee voor het hbo. Als je overstapt van een voltijd mbo-opleiding naar een hbo-opleiding kan je ook tegemoetkoming, studiefinanciering en reisproduct krijgen tussen je oude en nieuwe opleiding. Dit noemen ze ook wel overbrugging. Meer informatie hierover vind je op de website van DUO.

Hoe kan ik mij voorbereiden op het hbo?

Studeren aan een hogeschool is anders dan een mbo-opleiding volgen. Bij een hbo-studie ligt de nadruk op zelfstandig werken en de studiedruk ligt een stuk hoger dan op het mbo. Om te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, hebben wij een aantal tips om met de juiste motivatie aan een hbo-studie te beginnen.

Tip 1: zorg dat je de juiste motivatie hebt om door te studeren

Stel jezelf de vraag: waarom wil ik studeren aan het hbo? Goede redenen om te starten met een hbo-studie komen vanuit jezelf. Een goede reden kan zijn dat je het een prettig idee vindt om meer ‘bagage’ te hebben als je de arbeidsmarkt op stapt. Wellicht dat je interesse hebt om meer kennis op te doen over jouw vakgebied. Of misschien is voor jouw droombaan een hbo-opleiding vereist.

Minder goede redenen om een hbo-diploma te halen komen vanuit anderen. Misschien vinden je ouders het belangrijk dat je doorstudeert of heb je het idee dat anderen je slimmer of interessanter vinden als je een hbo-studie afrondt. Bedenk dan dat Steve Jobs van Apple en Mark Zuckerberg van Facebook een miljardenbedrijf hebben opgebouwd zonder enig diploma! Begrijp ons niet verkeerd: we motiveren iedereen om een mbo-, hbo- of wo-opleiding te volgen. Maar we stimuleren wél om dit om de juiste reden te doen. Doe het dus altijd voor jezelf en nooit voor anderen!

Tip 2: bezoek open dagen of meld je aan voor een meeloopdag

Elke hogeschool organiseert 1 of 2 keer per jaar een open dag of meeloopdag waar je algemene informatie krijgt over de hbo-opleidingen. Dit soort dagen geven je de mogelijkheid om vragen te stellen aan docenten en studenten van het hbo. Je krijgt een goed beeld van studeren aan het hbo én de studie die je wilt volgen. Soms verandert het beeld van een hogeschool of studie. Je kunt dan je studiekeuze nog bijsturen.

Op de website van de hogeschool waar je wil studeren, vind je de data van de open dagen en meeloopdagen. Het is ook mogelijk om een introductiegesprek aan te vragen bij een hogeschool. Hogescholen hebben vaker te maken met mbo-studenten die een overstap willen maken naar het hbo. In een introductiegesprek krijg jij direct reactie op jouw vragen en eventuele twijfels.

Tip 3: bedenk of jouw persoonlijke manier van leren past bij het hbo

Start je aan het hbo, dan krijg je te maken met een hogere studiedruk. De studiedruk bestaat uit de hoeveelheid studiestof die je moet opnemen en de moeilijkheidsgraad van het studiemateriaal. Je kunt je voorbereiden op het vereiste hbo-niveau door het maken van de 21+ test. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken of jouw kennisniveau voldoende is om een studie aan het hbo te kunnen volgen. Soms moet je ook een toelatingstest maken als je een hbo-opleiding wil doen. Tijdens deze test wordt er dan meteen gekeken of je het niveau van de opleiding aan kan.

Tip 4: houd rekening met de verschillen tussen mbo en hbo

Er zijn verschillen tussen het mbo en hbo waar je misschien even aan moet wennen. Zo zijn er grotere leeftijdsverschillen, hebben alle studenten een andere vooropleiding en moet je meer thuis doen aan je studie. Bedenk dat je van al deze verschillen wat kunt leren en vaak went het na een tijdje vanzelf. Ook heb je op het hbo een bindend studieadvies wat inhoudt dat je een bepaald aantal punten van de hbo-opleiding in het eerste jaar moet halen om op de opleiding te mogen blijven. Zo lang je van dit soort verschillen op de hoogte bent en je hier goed op voorbereid, komt het echt wel goed!

Voordelen van een hbo-opleiding

Goed, nu door naar de voordelen! Welke voordelen bieden een hbo-diploma als jij na het mbo een hbo-opleiding gaat doen?

Meer werkervaring door hbo-stage

Vraag aan een afgestudeerde hbo'er van welk studie-onderdeel hij het meest heeft geleerd en het antwoord luidt: "mijn stageperiode". Tijdens een stage leer je niet alleen jezelf, maar ook jouw toekomstige werkveld beter kennen. Op het hbo is het (vaak) verplicht om stage te lopen. Steeds meer werkgevers stellen bredere eisen aan werknemers. Niet je opleiding, maar praktijkervaring is belangrijk. Stagelopen op hbo-niveau kan dus waardevol zijn als je straks gaat solliciteren.

Een hbo-diploma biedt meer keuze op de arbeidsmarkt

Heb je al rondgekeken naar leuke banen? Misschien heb je voor jouw droombaan voldoende aan een mbo-diploma en heb je een hbo-diploma helemaal niet nodig. Maar het kan ook voorkomen dat je steeds tegen de functie-eisen aanloopt in vacatures. Veel functies vragen namelijk om een hbo- of wo-diploma. Zoals we eerder al zeiden: een hbo-diploma garandeert geen succesvolle carrière. Het biedt jou simpelweg meer keuze op de arbeidsmarkt. Weet je nog niet wat jouw droombaan is, heb je nog geen 'zin' om fulltime te werken of heb je het idee dat een hbo-studie bij jou past? Dan kan het ook goed zijn om de overstap van mbo naar hbo te maken.

Tip: lees ook het interview met Judith, die van het mbo naar het hbo is gegaan.

Denk aan de financiering van een hbo-studie

Zet vóórdat je besluit om te starten met een nieuwe studie de financiële consequenties op een rij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Helaas krijg je tegenwoordig geen studiefinanciering meer en moeten de meeste studenten lenen. Bekijk daarom goed wat het kost om een hbo-studie te volgen en bedenk of je bereid bent om hiervoor geld te lenen. Soms kun je nog wel een aanvullende beurs krijgen als je ouders een laag inkomen hebben. Als je zelf voor je opleiding moet betalen, heb je de volgende mogelijkheden.

  • Een lening aangaan bij DUO. DUO biedt goede voorwaarden om te lenen. Denk goed na of je na je studie een (hoge) studieschuld wilt hebben. Dit heeft gevolgen voor maandlasten in de toekomst en voor het aanvragen van een hypotheek.
  • Werken naast je studie. In elke studentenstad vind je leuke bijbanen. Tegenwoordig is er geen limiet met betrekking tot bijverdienen naast je studiefinanciering. Naast het financiële voordeel van een bijbaan, biedt een (studiegerelateerde) bijbaan ook relevante werkervaring.
  • Misschien ben jij een van de gelukkigen en zijn je ouders bereid om je studie te bekostigen of kan je van hen lenen.

Heb jij alle informatie gevonden over de overstap van mbo naar hbo? We horen het graag als je informatie mist. Laat het ons weten via redactie@studentensteden.nl en we gaan op zoek naar het antwoord op je vraag.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Den Bosch

In Den Bosch heb je drie hogescholen waar je uit kunt kiezen: Fontys, Avans Hogeschool en HAS Hogeschool. Met een groot studieaanbod kun je altijd jouw favoriete studie vinden.

Universiteiten in Den Bosch

In Den Bosch heb je een vestiging van de Technische Universiteit Eindhoven. TU/e biedt verschillende masters en bacheloropleidingen aan. Lees er hier meer over!
Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Introductieweek Den Bosch

Je studententijd in Den Bosch wordt ingeluid met de introductieweek. Mooie feestjes en kennis maken met medestudenten en studentenverenigingen in Den Bosch staan centraal.

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

Overstappen van mbo naar hbo

Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Waarom lid worden van een studentenvereniging?
Twijfel jij nog om lid te worden bij een studentenvereniging? Wij hebben alle voor- en nadelen van lid worden op een rij gezet!
Waarom studeren in Den Bosch?

Ga je tijdens je studententijd studeren in Den Bosch? Goede keuze! Deze stad is een echte studentenstad. Den Bosch heeft van alles in huis om jouw studententijd onvergetelijk te maken!

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.