Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.
Heb jij een briljant idee en droom je van werken als eigen baas? Houd je van netwerken en zie je risico’s nemen als een uitdaging? Dan is ondernemen misschien wat voor jou. Je studietijd is de ultieme tijd om erachter te komen of jij het ondernemen in je hebt. Je kunt al miljonair worden miljonair worden met de meest simpele ideeën. Dus waarom zou je het niet proberen? Natuurlijk moet je eerst je idee helder hebben en goed uitzoeken waar je aan moet voldoen als ondernemer. Wij helpen je op deze pagina op weg als jij je eerste stappen wilt zetten als studentondernemer.
Ondernemen tijdens je studie
Waarom is ondernemen naast je studie een goed idee? Je zou het misschien niet zeggen, maar tijdens je studie heb je veel vrijheid en veel tijd. Veel meer dan wanneer je later een fulltime baan hebt, een partner en misschien wel kinderen. Ook heb je als student waarschijnlijk nog geen grote financiële verplichtingen, zoals een hypotheek. Daarnaast heb je als student een groot netwerk met veel actieve social media gebruikers. Handig, want die je kun je inzetten om je onderneming te promoten. Tot slot; waarom zou je niét gaan ondernemen tijdens je studie? Je hebt geen grote verantwoordelijkheden, geen gezin te onderhouden en alles wat je leert kun je inzetten bij het vinden van een baan na je studie. Als je geluk hebt, maak je van je onderneming al een succes en hoef je nooit meer voor een baas te werken.
Waarom wil je ondernemen?
Een eerste belangrijke vraag om jezelf te stellen is: waarom wil ik voor mezelf beginnen? Wil je meer verdienen? Heb je nog geen bijbaan? Denk je zo meer plezier in je werk te hebben? Komt het door frustraties van werken voor een baas? Wanneer een idee uit een positieve ervaring komt, is de kans van slagen een stuk groter dan wanneer je het alleen maar doet om meer geld te verdienen. Je weet immers nooit of je wel echt wat gaat verdienen met jouw idee. Als jouw idee een hoger doel dient dan blijf je meer gemotiveerd om jouw onderneming te laten slagen!
Bijverdienen als student met ondernemen
Check als je gaat ondernemen onder welk studiefinancieringsstelsel je valt:
- Oude stelsel (gestart vóór september 215)
- Nieuwe stelsel (gestart in of na september 2015)
Als je onder het oude stelsel valt, zijn er namelijk regels met betrekking tot hoeveel je mag bijverdienen. Als je dan te veel bijverdient, is er een kans dat je geld moet terugbetalen aan DUO. Val je onder het nieuwe leenstelsel? Dan mag je onbeperkt bijverdienen.
Wees eerlijk naar jezelf
Als ondernemer word je bijna elke dag beoordeeld en getest. Heel anders dan wanneer je in loondienst werkt, waarbij je een paar keer paar jaar een gesprek hebt over je functionering in het bedrijf. Het is daarom belangrijk om een goed beeld te hebben over waar je goed en juist minder goed in bent. Vraag ook aan mensen om je heen wat jouw sterke en minder sterke punten zijn. Als je hier een goed beeld van hebt, zorg dan dat jouw onderneming zoveel mogelijk draait op jouw goede eigenschappen. Probeer jouw minder goede eigenschappen te vermijden of zoek er een goede oplossing voor. Ben je bijvoorbeeld helemaal niet goed in de administratie? Volg dan een cursus, vraag om hulp als je iemand kent die jou hierbij kan helpen of besteed het uit aan een professional!
Onderneming met of zonder personeel
Veel ondernemers starten als zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Het in dienst nemen van personeel is bij het starten van een eigen onderneming vaak nog een stap te ver en vraagt om een grote investering en verantwoordelijkheid. Maar vraag je ook af of je het wel fijn vindt om alleen te werken. Wanneer je namelijk helemaal alleen bent kun je niks overleggen, niet samen brainstormen (uit meerdere breinen komt toch vaker een beter idee) en je kunt op niemand terugvallen als je iets zelf niet kunt of begrijpt. Misschien is er wel iemand die samen met jou wil ondernemen of kun je parttime hulp inhuren. Kun je dit niet betalen? Zoek dan naar een alternatief. Ga bijvoorbeeld naar events voor ondernemers, sluit je aan bij groepen en vraag eens rond in jouw netwerk of er iemand is die naar jouw ideeën kan kijken en ze kan beoordelen.
Tip: nog geen financiële middelen om personeel aan te nemen? Investeer tijd in netwerkbijeenkomsten. Soms kom je hier net die sparringpartner tegen die je mist in de vorm van een collega.
Heb je de juiste financiële middelen voor je onderneming?
Als je een eigen onderneming begint is er een startkapitaal nodig. Bereken van tevoren hoeveel je denkt nodig te hebben voor kosten zoals huisvesting, inboedel, apparatuur, materiaal, advies en het ontwerpen van je huisstijl. De belangrijkste vraag is natuurlijk of je de benodigde middelen bij elkaar kunt krijgen. Maak daarom een sterk financieringsplan. Met dit financieringsplan kun je een lening of krediet aanvragen bij de bank, een particuliere kredietverstrekker of misschien wel een familielid. Als dit niet lukt, kun je soms ook bij het UWV krediet aanvragen, maar je moet dan wel aan een aantal vooraarden voldoen. Een ander mogelijkheid om aan startkapitaal te komen, is door tijdelijk wat meer te lenen van DUO. Dit geld is uiteraard bedoeld om jouw studie te bekostigen, maar het kan er ook voor zorgen dat jij na jouw studie misschien al een goedlopende onderneming hebt. Vergeet niet dat je een lening altijd terug moet betalen, dus neem niet te veel risico en leen niet meer dan nodig is!
Plannen
Ga je ondernemen als student, oriënteer je dan eerst op verschillende websites. Gebruik diverse bronnen, verzamel tips van ondernemers die je kent, ga langs bij experts en maak vervolgens je eerst je eigen ondernemersschets. Dan komt je plan het meest authentiek over en het belangrijkste: zo kun jij de keuzes goed onderbouwen.
Tip: lekker cliché, maar een goed idee laat zich echt vertellen in twee zinnen. Oefen eens of je het idee, product of de dienst van je onderneming aan iemand anders kort en helder kan uitleggen.
Vraag om de juiste begeleiding als je start met ondernemen
Vraag en zoek de juiste begeleiding als je start met ondernemen. Veel mensen gaan niet ondernemen omdat ze denken dat ze alles zelf moeten kunnen. Denk je dat de CEO van Google een expert is in elk klein detail van zijn organisatie? Je hoeft niet alles alleen te doen. Je eigen netwerk en diverse organisaties helpen je steeds een stap verder te komen. Met sociale skills, het stellen van de juiste vragen, doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid kom je als ondernemer echt een heel eind.
De drie dingen die je moet hebben als ondernemer
Tot slot vroegen wij aan een groep ondernemers: wanneer heb je ‘het’ als ondernemer? Je leest de belangrijkste antwoorden hieronder.
- Kennis van financiën. Zijn Excelsheets, getallen, belastingconstructies en financiën voor jou even frustrerend als het blind oplossen van een rubiks kubus? Denk dan nog even na voordat je gaat ondernemen. Natuurlijk is alles te leren en zijn er makkelijke boekhoudprogramma’s, maar je moet wel gevoel hebben voor financiën en het vooral willen leren.
- Doorzettingsvermogen. Ook eentje die overal terugkwam in ons vragenrondje aan ondernemers. Als ondernemer moet je een lange adem hebben. De eerste drie jaar als ondernemer zijn vooral hard werken. Als je geluk hebt kun je jezelf net uitbetalen de eerste jaren, maar de meeste ondernemers vallen terug op een spaarpot die ze speciaal hebben opgebouwd. Denk er dus goed over na, als je in je eerste jaar als ondernemer in de nieuwste BWM 7serie wilt rijden.
- Een ‘waarom niet? mentaliteit’. De echte ondernemer ziet alles als een kans. Ondernemen gaat om risico durven nemen, kansen zien en soms beslissingen maken op basis van je onderbuikgevoel. Ondernemen is over het algemeen niet weggelegd voor twijfelaars.
Succes met het opstarten van je studentonderneming! Wij zijn benieuwd.