Skip to main content
Antikraak wonen in Den Bosch

Antikraak is een beveiligingsmethode voor panden die leeg staan in Den Bosch, in afwachting van (ver)koop, sloop of renovatie. Door het aanbieden van tijdelijke woonruimtes in leegstaand vastgoed, verkleint de eigenaar risico op inbraak of schade. Leegstaande kantoorgebouwen, scholen, zorgcentra, villa’s, appartementencomplexen, kerken en overheidsgebouwen kunnen allemaal ingezet worden als antikraakobject in Den Bosch.

Hoe kun je je inschrijven voor antikraakaanbod in Den Bosch?

Wil jij op de hoogte zijn van het antikraak- en kameraanbod in Den Bosch? Schrijf je dan in voor de DenBoschStudentenstad Nieuwsbrief. Maandelijks krijg je dan het nieuwste (antikraak)woningaanbod in je mail!

Is antikraak wonen iets voor jou?

Antikraak wonen kan heel aantrekkelijk zijn in je studententijd. Maar het moet wel bij je passen, want je moet flexibel ingesteld zijn. Om goedkoop te wonen, de stad op verschillende locaties te leren kennen en om snel aan woonruimte te komen is antikraak zeer geschikt.

Antikraak wonen betekent:

 • Wonen op unieke locaties. Van midden in het centrum van Den Bosch tot in of nabij de natuur.
 • Wonen in ruime kamers. Genoeg ruimte voor je supersized chill bank en kingsize bed dus.
 • Goedkoop wonen. Zo houd je meer geld over voor het uitgaan op donderdagavond.
 • Dynamisch wonen. Dus perfect als je houdt van avontuur. Je leert Den Bosch door het wonen op diverse locaties snel kennen.
 • Snel geregeld. Geen moeilijke contracten, lekker makkelijk dus.
 • Industrieel wonen. In gordijnen en een vloer hoef je niet in te investeren. Een woonruimte met een industriële sfeer is helemaal van nu.

Om antikraak te wonen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de exacte antikraak voorwaarden onderaan deze blog. Antikraak een kamer bewonen is wel iets anders dan een kamer huren. Er zitten namelijk ook een aantal nadelen aan waar je goed over na moet denken.

De nadelen van antikraak wonen

Antikraak heeft ook een aantal nadelen. We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet. Neem ze goed in je op, zodat je kan beslissen of je antikraak wil wonen of toch een kamer wil huren in Den Bosch.

Antikraak wonen betekent namelijk ook:

 • Flexibel wonen en houden van verhuizen. Woon je antikraak, dan is de kans aanwezig dat je regelmatig moet verhuizen. Je bruikleenovereenkomst (die krijg je in plaats van een huurovereenkomst) kan ieder moment opgezegd worden. Meestal heb je weinig tijd om een nieuwe woning te vinden. Sommige antikraakorganisaties helpen je met het vinden van een nieuwe woning. Dit is meer uitzondering dan regel, dus verkoop je verhuisdozen niet als je antikraak woont. Je kunt natuurlijk ook geluk hebben en jarenlang antikraak wonen op dezelfde locatie. Een antikraakovereenkomst mag maximaal 5 jaar duren.
 • Verantwoordelijkheid nemen en het netjes houden van je woonruimte. Antikraakpanden staan meestal in de wacht voor de sloop of verkoop. Het kan gebeuren dat de eigenaar of makelaar het pand wil bezichtigen, dus je moet je woonruimte netjes houden. De eigenaar heeft te allen tijde het recht om zonder aankondiging het pand, en jouw kamer te betreden. Antikraakbewoners worden net als gewone huurders geacht de woning in de oorspronkelijke staat terug te brengen.
 • Wonen met weinig rechten, je hebt geen recht op huurbescherming. Dit heb je wel als je een kamer huurt. Je kan zonder een concrete opgave van reden uit de woning gezet worden. Dit kan al als je een feestje geeft en er volgens de eigenaar schade aan de woning is aangebracht. Daarnaast heb je geen recht op huurtoeslag. Wil je hier meer over weten, kijk dan ook op onze pagina over huurtoeslag.
 • Flexibel zijn. We zeggen het nog een keertje; antikraak betekent uber flexibel zijn. Ga je lang op vakantie? Dan heeft de eigenaar van het pand bijvoorbeeld het recht om je kamer te verhuren gedurende de lengte van je vakantie of reis.

Antikraak: een overeenkomst in plaats van een huurcontract

We vertelden het hiervoor al: bij antikraak krijg je een bruikleenovereenkomst en geen huurovereenkomst. Dit is een groot verschil. Je hebt bij een bruikleenovereenkomst geen huurbescherming en geen recht op huurtoeslag. Bij een bruikleenovereenkomst is er een opzegtermijn die minimaal 28 dagen is met uitzondering van calamiteiten.

De regels van antikraak wonen voor verhuurder en bewoner

Sinds 2010 bestaat het keurmerk leegstandbeheer. Hierin staan eisen in waaraan een antikraakverhuurder moet voldoen, voordat deze mag verhuren. De eigenaar van het pand moet aan een inspectielijst voldoen die wordt opgesteld door het keurmerk leegstandbeheer. De inspectielijst van dit jaar kun je vinden op de website van het keurmerk leegstandbeheer. Antikraakbewoners wonen veelal heel goedkoop. Ze betalen meestal een tarief tussen de € 75,00 en € 500,00 afhankelijk van het antikraakobject. Vaak is werkend sanitair en een douche altijd gegarandeerd. De eigenaar is niet plichtig om aan overig onderhoud te voldoen.

Wat zijn de voorwaarden van antikraak wonen?

Om in aanmerking te komen voor een antikraak woning, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder (als minderjarige kom je niet in aanmerking voor antikraak).
 • Je hebt een aantoonbaar vast inkomen (salaris, studiefinanciering of uitkering).
 • Je bent verzekerd tegen ziektekosten en hebt een WA- en inboedelverzekering.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning.
 • Je bent bereid je in te schrijven op het adres waar je tijdelijk antikraak wilt wonen.
 • Je hebt bij voorkeur geen huisdieren (in veel antikraakwoningen zijn huisdieren niet toegestaan).
 • Je moet direct beschikbaar zijn om te verhuizen (als je je inschrijft).
 • Je moet kunnen overleggen: geldig legitimatiebewijs, pasje ziektekostenverzekering, polis WA-verzekering, recente inkomensverklaring, recent bankafschrift en pasfoto.

Bedenk dat antikraak wonen ook nadelen heeft (geen huurcontract, maar bruikleenovereenkomst, korte opzegtermijn (vaak 2 weken of nog minder), zelf boel netjes en representatief houden, klein onderhoud zelf doen, minder privacy, vaak aanwezig zijn, kortom je moet nogal flexibel zijn).

Ook leuk! Een antikraak werkruimte in Den Bosch

Je kunt niet alleen antikraak wonen, maar ook antikraak werken! Wil je als student gaan ondernemen en zoek je een goedkope, flexibele werkruimte? Dan kan je ook in aanmerking komen voor een kantoorruimte antikraak. Wil je meer weten over ondernemen? We hebben alle informatie over ondernemen als student voor je op een rijtje gezet.

Antikraak niks voor jou? Dan een kamer huren in Den Bosch

Wil je in Den Bosch wonen en kom je niet in aanmerking voor antikraak, wil je niet antikraak wonen of heb je gewoon snel een kamer nodig? Bekijk dan ook eens ons overzicht met kamers in Den Bosch of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van het laatste kamer aanbod.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Inschrijven

Den Bosch Studentenstad

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Den Bosch heeft diverse hogescholen en een universiteit die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Den Bosch makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Den Bossche studentenverenigingen? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt als je in Den Bosch gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Den Bosch Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Studeren in Den Bosch

Ga jij studeren in Den Bosch? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Den Bosch

Ga je in Den Bosch studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Den Bosch en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Den Bosch

Er zijn heel veel redenen om in Den Bosch te studeren, maar ook genoeg om er tijdens je studententijd te wonen! Deze gezellige Brabantse stad heeft studenten van alles te bieden.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Den Bosch

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Den Bosch Studentenstad.

Gezondheidszorg in Den Bosch

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen, wonen in een studentenhuis en ongezond eten. Het studentenleven staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.